Reizen Meierijstad Helpt

REIS 10 – 2022: vertrek 13 oktober tot en met 19 oktober naar Timisoara. De eerste van de 3 opleggers is 30 augustus beladen.

REIS 9 – 2022: vertrek 7 april 2022 tot en met 16 april met 3 combinaties.

Een impressie van aankomst, lossen en de stad zelf: Timisoara. Van hieruit zijn de humanitair goederen verdeeld om direct naar Oekraïne te gaan.

 

In Siret zaten we direct tegen de Oekraïnse grens, daar worden in een carrousselvorm de humanitaire goederen opgehaald. Er is nog grensverkeer, maar ook zien we vluchtelingen uit Marioepol.

Na een goede week vertrekken we dwars door de Karpaten terug naar Nederland.

 

REIS 8 – 2021: vertrek 21 oktober 2021.

Na een geduldige periode van bijna 2 jaar zijn we weer op reis geweest. Op 21 oktober was het vertrek. Een impressie van onderweg:

 

Vijf combinaties en 10 chauffeurs  hebben Romny bereikt met noodzakelijke hulpgoederen.

In de tijd tot dit hulptransport zijn 3 opleggers vol meegegaan als retourvracht van Oekraiense chauffeurs.

 REIS 7 – 2019:  vertrek 3 oktober 2019

De voorbereidingen zijn begonnen: de datum staat vast en Harry, Adriaan, Hans en Tom gaan met 2 opleggers naar Romny. Deze keer vergezeld van een ambulance van WensAmbulance Brabant met 4 passagiers. Het vertrek vanaf de Markt in Rooi is om 21:00 uur.

Het laden is begonnen en dit keer gaan heel veel schoolmeubelen en bedden met matrassen mee naar Romny. De hulpgoederenstroom is nu zo groot dat meerdere provincies mee willen delen, daarover is in de komende reis een “internationaal” overleg over. Dat betekent dat meer mensen gebruik kunnen maken van hulpgoederen die wij anders weggooien.

Hieronder alvast een impressie van het laden van de eerste oplegger vanuit de Eerschotse RK kerk in Rooi met opnieuw een grote hulp van (ook nieuwe) vrijwilligers.

 

Inmiddels zijn 8 man vertrokken en hierbij een impressie met foto’s van onderweg. Op 3 oktober was om 9 uur ’s avonds de kolonne vertrokken en op de avond van 4 oktober is de eerste overnachtingsplaats bereikt even voorbij Tarnów.

   

Zaterdag 5 oktober 2019

Rond 12 uur in de ochtend is de grens EU uit en Oekraïne in gepasseerd. Op naar het volgende rustpunt om morgen via Kiev en de E40 richting Romny te gaan. Verwachte aankomsttijd is ongeveer 4 uur ’s middags als alles meezit: Kiev moet goed doorstromen en de weg moet “gladjes” verlopen. Op zondag vertrekt ook het ondersteuningsteam met daarin TV Meierijstad voor een impressie van Romny in het bijzonder en Oekraïne en Kiev in het algemeen, wellicht met ook nog een bezoek aan Tjernobyl: het echte verhaal. Het verslag van TV Meierijstad had nog wat voeten in de aarde. Het is gelukt om samen met Ukraine International Airlines op het laatste moment een ticket om te boeken, klasse prestatie van de Oekraiense autoriteiten: als je iets wilt, lukt het ook (met dank aan UIA, de ambassade, Beja Kluijters en onze voorzitter Frans van den Nieuwenhuijzen). Veel succes daar toegewenst aan onze “nieuwe vrijwilliger” Jeanne Wouters van TV Meierijstad. 

In de middag wordt in 5 uur tijd de grens gepasseerd. In de avond komt men aan in hotel Oazis-M in het plaatsje Babyn. Op 5 oktober weer vroeg op om rond 6 uur te vertrekken. Op naar Kiev en uiteindelijk Romny.

 

Zondag 6 oktober 2019.

Vroeg in de ochtend, na een goede nachtrust, is het ongeveer 4 uur uur naar Kiev, 2 uur door Kiev en 4 uur naar Romny over de E40. Om half vijf plaatstelijke tijd is men op de plaats van bestemming: Romny.

 

Maandag 7 oktober 2019.

Tijd om te gaan lossen. Na een stevig ontbijt staan tientallen jongenlui te wachten om de opleggers te lossen. Binnen 1 dag zijn 2 opleggers leeg en is het magazijn weer vol. In de stad is er nog tijd voor een groepsfoto op het grote plein.

 

Dinsdag 8 oktober 2019.

Vandaag het grote moment: de officiële overdracht van de ambulance aan het rescue team. Hij zal landelijke bekendheid krijgen en als hij niet nodig is regionaal ingezet worden. Vandaag ook kunnen aanschouwen waar de sportartikelen een goede plaats gevonden hebben.

 

Woensdag 9 oktober.

Vandaag is Adriaan jarig, goed gepland en veel genodigden konden het niet redden. Daarom maar vele vrienden uit Oekraïne op het feest. Deze is het een boerendag. De zeer gezonde en pikzwarte grond wordt hier veel gebruikt voor mais. In dit seizoen is de oogst volop aan de gang, dit moet klaar zijn voordat de sneeuw valt. Meestal begint het rond november met sneeuwen.

 

Donderdag 10 oktober.

De hoofdstad van de oblast wordt bezocht, Sumy (of Soemy). Vandaag ook de laatste voorbereidingen en het afscheid voor het vertrek, de terugreis naar Nederland of het bezoek aan Kiev. Morgen gaan de 4 chauffeurs via Kiev naar Sarny om de overnachting te maken, terug via de aloude bekende route. De 7 anderen gaan tot dinsdag naar Kiev, om te proeven van een ander Oekraïne.

 

Vrijdag 11 oktober.

Om 8:30 uur in de ochtend het geplande vertrek, de eerste 250 km wordt onderbroken: onderweg wordt de eerder ontvangen uitnodiging om de ambassade te bezoeken ingevuld.

Zaterdag 12 oktober.

Vandaag heeft de groep – zonder de truckers – zich gesetteld in Kiev. De truckers hebben zonder veel problemen de grens van Oekraïne naar Polen kunnen oversteken, mede door de grote stickers op de zijkant. De truckers zijn doorgereden naar het bekende Tuszyn in Polen om te overnachten in “de Molen”. Hierna nog bijna 1.200 km naar huis, morgen weer vroeg op.

Zondag 13 oktober.

Vanaf 2 uur in de nacht rijden de truckers bijna 1.200 km met een maximum snelheid van 83 km/uur naar Rooi. Daar wacht de familie hun op. De 7 man die Kiev bezoeken hebben een rondleiding door de stad. Zij komen dinsdag weer thuis.

 

Maandag 14 oktober.