Reizen Meierijstad Helpt

 REIS 7 – 2019:  vertrek 3 oktober 2019

De voorbereidingen zijn begonnen: de datum staat vast en Harry, Adriaan, Hans en Tom gaan met 2 opleggers naar Romny. Deze keer vergezeld van een ambulance van WensAmbulance Brabant met 4 passagiers. Het vertrek vanaf de Markt in Rooi is om 21:00 uur.

Het laden is begonnen en dit keer gaan heel veel schoolmeubelen en bedden met matrassen mee naar Romny. De hulpgoederenstroom is nu zo groot dat meerdere provincies mee willen delen, daarover is in de komende reis een “internationaal” overleg over. Dat betekent dat meer mensen gebruik kunnen maken van hulpgoederen die wij anders weggooien.

Hieronder alvast een impressie van het laden van de eerste oplegger vanuit de Eerschotse RK kerk in Rooi met opnieuw een grote hulp van (ook nieuwe) vrijwilligers.

 

Inmiddels zijn 8 man vertrokken en hierbij een impressie met foto’s van onderweg. Op 3 oktober was om 9 uur ’s avonds de kolonne vertrokken en op de avond van 4 oktober is de eerste overnachtingsplaats bereikt even voorbij Tarnów.

   

Zaterdag 5 oktober 2019

Rond 12 uur in de ochtend is de grens EU uit en Oekraïne in gepasseerd. Op naar het volgende rustpunt om morgen via Kiev en de E40 richting Romny te gaan. Verwachte aankomsttijd is ongeveer 4 uur ’s middags als alles meezit: Kiev moet goed doorstromen en de weg moet “gladjes” verlopen. Op zondag vertrekt ook het ondersteuningsteam met daarin TV Meierijstad voor een impressie van Romny in het bijzonder en Oekraïne en Kiev in het algemeen, wellicht met ook nog een bezoek aan Tjernobyl: het echte verhaal. Het verslag van TV Meierijstad had nog wat voeten in de aarde. Het is gelukt om samen met Ukraine International Airlines op het laatste moment een ticket om te boeken, klasse prestatie van de Oekraiense autoriteiten: als je iets wilt, lukt het ook (met dank aan UIA, de ambassade, Beja Kluijters en onze voorzitter Frans van den Nieuwenhuijzen). Veel succes daar toegewenst aan onze “nieuwe vrijwilliger” Jeanne Wouters van TV Meierijstad. 

In de middag wordt in 5 uur tijd de grens gepasseerd. In de avond komt men aan in hotel Oazis-M in het plaatsje Babyn. Op 5 oktober weer vroeg op om rond 6 uur te vertrekken. Op naar Kiev en uiteindelijk Romny.

 

Zondag 6 oktober 2019.

Vroeg in de ochtend, na een goede nachtrust, is het ongeveer 4 uur uur naar Kiev, 2 uur door Kiev en 4 uur naar Romny over de E40. Om half vijf plaatstelijke tijd is men op de plaats van bestemming: Romny.

 

Maandag 7 oktober 2019.

Tijd om te gaan lossen. Na een stevig ontbijt staan tientallen jongenlui te wachten om de opleggers te lossen. Binnen 1 dag zijn 2 opleggers leeg en is het magazijn weer vol. In de stad is er nog tijd voor een groepsfoto op het grote plein.

 

Dinsdag 8 oktober 2019.

Vandaag het grote moment: de officiële overdracht van de ambulance aan het rescue team. Hij zal landelijke bekendheid krijgen en als hij niet nodig is regionaal ingezet worden. Vandaag ook kunnen aanschouwen waar de sportartikelen een goede plaats gevonden hebben.

 

Woensdag 9 oktober.

Vandaag is Adriaan jarig, goed gepland en veel genodigden konden het niet redden. Daarom maar vele vrienden uit Oekraïne op het feest. Deze is het een boerendag. De zeer gezonde en pikzwarte grond wordt hier veel gebruikt voor mais. In dit seizoen is de oogst volop aan de gang, dit moet klaar zijn voordat de sneeuw valt. Meestal begint het rond november met sneeuwen.

 

Donderdag 10 oktober.

De hoofdstad van de oblast wordt bezocht, Sumy (of Soemy). Vandaag ook de laatste voorbereidingen en het afscheid voor het vertrek, de terugreis naar Nederland of het bezoek aan Kiev. Morgen gaan de 4 chauffeurs via Kiev naar Sarny om de overnachting te maken, terug via de aloude bekende route. De 7 anderen gaan tot dinsdag naar Kiev, om te proeven van een ander Oekraïne.

 

Vrijdag 11 oktober.

Om 8:30 uur in de ochtend het geplande vertrek, de eerste 250 km wordt onderbroken: onderweg wordt de eerder ontvangen uitnodiging om de ambassade te bezoeken ingevuld.

Zaterdag 12 oktober.

Vandaag heeft de groep – zonder de truckers – zich gesetteld in Kiev. De truckers hebben zonder veel problemen de grens van Oekraïne naar Polen kunnen oversteken, mede door de grote stickers op de zijkant. De truckers zijn doorgereden naar het bekende Tuszyn in Polen om te overnachten in “de Molen”. Hierna nog bijna 1.200 km naar huis, morgen weer vroeg op.

Zondag 13 oktober.

Vanaf 2 uur in de nacht rijden de truckers bijna 1.200 km met een maximum snelheid van 83 km/uur naar Rooi. Daar wacht de familie hun op. De 7 man die Kiev bezoeken hebben een rondleiding door de stad. Zij komen dinsdag weer thuis.

 

Maandag 14 oktober.

   

REIS 6 – 2019: vertrek 11 april

Op 9 maart zijn we begonnen met het laden voor de voorjaarsrit naar Romny. We staan op een keerpunt: we hebben 2 opleggers in eigendom wat bijdraagt aan de continuïteit van de hulptransporten. Op dit moment is het besluit genomen dat we zelfs met 3 combinaties gaan. Er zijn zoveel spullen dat zowel Romny als Soemy van hulpgoederen voorzien kunnen worden.

Deze keer hebben we 3 opleggers kunnen brengen met als nieuwigheid een tweetal inventartissen voor een gymzaal: bokken, paarden, kasten, banken, klimrekken, trampolines, korfbalbaskets en baskets.

Uitzonderlijk was ook dat we 5 nieuwe koelkasten/vrieskasten konden schenken aan de stichting D.A.R. in Romny. De ontwikkeling van de samenwerking is verder verbeterd omdat we hebben kunnen delen wat een energie en geld een enkel transport kost. Romny zal ons in de toekomst zo veel als mogelijk voorzien van de benodigde diesel voor de terugweg. Ook kregen we adviezen terug om voortaan een andere grensovergang te kiezen. Het volgende transport dat op 3 oktovber 2019 vertrekt, zal zuidelijker de Pools-Oekraïnse grens gaan passeren. De route is op GOOGLE EARTH verkend en de benodigde hotels zijn inmiddels geboekt. Volgend transport zal er ook een ambulance meegaan die wordt geschonken door WensAmbulance Brabant, zij gaan deze keer zelf mee om de ambulance te brengen en te zien wat er de afgelopen 5 jaar bereikt is. Komende 31 december hebben we ons 5 jarig bestaan en hopen dit op gepastge wijze te vieren: zo veel mogelijk hulpgoederen naar onze vrienden in Romny

.

Het meest heuglijke feit is het 85e hulptransport dat Hans Nieuwkamp heeft gedaan, klein begonnen met hulptranporten naar Polen en uiteindelijk de 85e keer inmiddels naar Romny in Oekraïne.

 

 

REIS 5 – 2018: vertrek 8 november

 

  

   

REIS 4 – 2018: vertrek 23 maart

  

  

 

 

 

 

VOORBEREIDING REIS 4 – 2018: vertrek 23 maart

Afgetopt tot 25 Ton totaal
De twee opleggers zijn vol en kunnen gewogen worden: papieren op orde maken en laatste puntje op de i
Deze keer veel medische spullen voor Romny.
De ploeg heeft even pauze bij het verplaatsen van de hulpgoederen naar de opslag.
Inzameling bij de mensen thuis met de bakwagen van bakkerij Bekkers.
Herorganiseren loods in Deurne “Leven voor Leven”.

FOTO’S REIS 3 – 2017

De losploeg van de Landbouwhogeschool.
De uitreiking van de dankbetuiging regio Soemy.
De drie musketiers.
Volgeladen met 3 x 30 Ton.
Alles in het volle magazijn.
Openbaar vervoer in Kiev.
Het team: Frans, Adriaan, Eric, Tom, Ron en Hans geflankeerd door Lambert van Nistelroo